Filin Ayakları Sadece Yürümüyor, Sesleri de Hissediyor!
Filin kocaman kulaklarına hayran kalmışsınızdır; Ancak bu etkileyici hayvanların kulakları kadar hayranlık uyandıran bir özelliği daha vardır: Ayakları. Evet, filin dört devasa ayak parmağı, onların dünyayı algılamasında kritik bir rol oynuyor. Tamam, bu nasıl oluyor?
Kynsa Elephant Park’a göre bir filin ayağının çevresi omuz yüksekliğinin yarısı kadardır. Bu, bir filin yaşını belirtmenin bir yolu olabilir, ancak filin türüne bağlı olarak ortalama fil ayağının çapı 40-50 santimetre olabilir.
Afrika orman filinin ve Asya filinin ön ayaklarında beş parmak ve her birinde beşer tırnak bulunurken, arka ayaklarında yalnızca dört tırnak bulunur. Afrika çalı filinin ön ayaklarında dört, arka ayaklarında ise üç pençe bulunur.
Kanada’daki Guelph Üniversitesi’nden omurgalı morfolog Matthew Vickaryous, “Fil ayağının benzersiz yapısı kesinlikle büyük bir yenilik olarak değerlendirilmelidir” diyor. “Fil ayağı aldatıcı derecede karmaşıktır.
Araştırmalar fillerin altıncı parmağının olabileceğini öne sürüyor.
Bu, ayak pedinin içindeki yapıya dayanır. Ayak parmaklarının tabana dikliği ve ayak kemiklerinin düzeni, fillerin aslında ayak parmakları üzerinde yürüdüğünü ve ayak bileklerinin veya topuklarının yerden yüksekte olduğunu gösteriyor.
Keşfedilen altıncı ‘parmak’ aslında bir parmak değil, dev memelinin üzerindeki yükü desteklemeye yardımcı olan büyük bir kıkırdak kütlesidir.
Filler aynı zamanda sesleri ayaklarıyla da duyabilirler. Büyük kulakları uzak mesafelerden gelen sesleri algılayabilirken, diğer hayvanların yarattığı düşük frekanslı titreşimlerin filin ayak tabanlarında toplanıp kemik iletimi yoluyla beyinlerine iletilmesi mümkündür.
Bunun nedeni ayaklarının Pacini cisimcikleri adı verilen reseptörlerle dolu olmasıdır. Bunlar beynin dokunma hissini işleyen kısmına bağlıdır. Teknik olarak filler “ayaklarıyla duyduklarında” aslında dokunma duyularını kullanıyorlar
Ancak bu yolun ve klasik işitmenin birleşimi, seslere göre karar vermelerine yardımcı olur.
Araştırmanın bir incelemesi, yer üstü bir hoparlör aracılığıyla çalınan yırtıcı alarm davetlerinin fillerin bölgeyi hızla terk etmesine neden olduğunu belirtiyor.
Aynı ses yeraltına iletildiğinde fillerin orada kaldığı ancak birbirine yaklaştığı gözlemlendi, bu da ayaklarının ve kulaklarının çevreyi işlemede ne kadar değerli olduğunu gösteriyor.
Filler her zaman hareket halindedir ve yiyecek ve su bulmak için günde 56 kilometreye (35 mil) kadar yol kat edebilirler. Dört ayakları onları sadece gitmeleri gereken yere götürmekle kalmıyor, aynı zamanda seyahatleri boyunca güvende kalmalarına da yardımcı oluyor.