Ekonomi

Karabataklar yeşil dokulara zarar verir ve ağaçları kurutur

Karabataklar yeşil dokuya zarar veriyor ve ağaçları kurutuyor

KONYA – Konya’nın Beyşehir ilçesinde, Türkiye’nin değerli tatlı su balığı üretim merkezlerinden biri olan Beyşehir Gölü’nde, balık nesline zarar verdiği gerekçesiyle balıkçıların kabusu haline gelen karabatak sürüleri, artık ağaçları kurutup zarar vermeye başladı. işgal ettikleri küçük adalardaki yeşil doku.

Beyşehir Gölü kıyısında yer alan Hüyük ilçesine bağlı Tolca Mahallesi Muhtarı ve eski balıkçılardan Hüseyin Navruz, Beyşehir Gölü’nde son yıllarda nüfusu artan karabatak sürülerinin Dişbudak Adası’nda yaşadığını belirtti. Göldeki birçok ada gibi, bu adadaki ağaçlara da yuva yapıyorlar. Karabatak istilası nedeniyle bu adaların artık balıkçıların uğrak yeri olmadığını belirten Hüseyin Navruz, karabatakların birçok küçük ölçekli adayı istila ettiğini belirterek, “Adaları bitirmişler, yeşillik eklememişler. Ot bile yetişemiyor. Artık ağaçlar böyle değildi, yeşillikti.” Bulunduğumuz bölge de dahil olmak üzere burası tepeden tırnağa yeşildi. Ama karabataklar bunu dışkılarıyla bu hale getirmişler. Yuva yaptıkları ağaçları da tamamen kurutmuşlar. Barındığı ada sadece burada değil, göldeki bu tip adaların hepsinde var. Karabatakların birçok türü vardır. Buraya gelmeleri muhtemelen 10 yıl sürdü. “Uzun süredir burada ürüyorlar, bu yüzden çok ürüyorlar. Burada çok sayıda söğüt ve kavak ağacı var. Ağaçlar bile kurumuş, bu adaları üreme alanı olarak kullanıyorlar. Yuvalardan da belli oluyor, “dedi.

Karabatak sürülerinin de gölde balıkla beslenen bir tür olduğunu ve aşırı miktarda balık tüketerek yaşadıklarını anlatan Navruz, tatlı su ürünleri popülasyonuna da zarar verdiklerini vurgulayarak, “Göldeki her türlü balığa zarar veriyorlar. Hatta Beyşehir Gölü’nde balık az olduğu için balıkçılar kan ağlıyordu.” Gölün verimliliği azaldı. Göl eskisi gibi değil. Karabatakların çok sayıda balıkla beslenmesi nedeniyle balık popülasyonu giderek azalmıştır. Karabataklar adalardaki yeşil dokuyu yok ettiği gibi, gölde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan insanların ekmeklerine de zarar verdi. 500 gram, tek seferde 1 kilo. Bir balığı yüke kadar avlayabilir ve yutabilirler. Göründükleri gibi değiller. Suya girip çıkarak beslenirler. Ayrıca balıkçı teknelerine binerek avlarını takip ederler ve genellikle kıyı boyunca sığ sularda avlanırlar. Zaman zaman yaşanan bu olumsuzluk, Beyşehir Su İşleri Kooperatifi aracılığıyla yetkililere bildirildi. Nasıl bir çözüm bulacaklarını bilmiyoruz. Ancak bu çok kolay bir şey değil. Sadece burası değil. “Bu bakımdan Beyşehir Gölü’ndeki bu küçük adaların hepsinde bu olgu mevcut” dedi.

“Karabatak popülasyonu arttı, balıklar azaldı”

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, Beyşehir Gölü’ndeki karabatak tehlikesinin son yıllarda daha önceki yıllarda karşılaşmadıkları ölçüde ciddi oranda arttığına dikkat çekti. Karabatak popülasyonundaki artışın gölde birçok talihsizliğe yol açtığını anlatan Hasan Kurt, son dönemde yaptıkları tespit çalışmalarının rakamlarını da verdi. Karabatak kuşlarının göldeki balıklarla beslendiklerini ve kendi türlerinin neslini artırırken balık popülasyonuna da ciddi zararlar verdiklerini belirten Kurt, “Her birinin günde 5 balık yediğini hesaplarsak, Neslini artırmak için atılan yavru balıkların da israf edildiğini tahmin edebiliriz. Şu anda göldeki balıklar da üreme açısından besleniyorlar.” “Bu karabatakların ciddi zarara yol açtığını biliyoruz. Ancak fiilen tehlike altında oldukları için şu anda koruma altındalar ve biz bir şey yapamıyoruz” dedi.

“Koruma altında olduğu için bir şey yapamıyoruz.”

Kooperatif olarak ilgili bakanlığa defalarca yaptıkları başvurularla bu konudaki sorunları yetkililere ilettiklerini belirten Kurt, “Yüzde 5 azaltalım dedik. Ancak sonuç alamadık. Ancak” dedi. Karabatak nedeniyle balıkçılar olarak bizlerde de ciddi rahatsızlık yaşıyoruz ve ekonomiye ciddi zararları var. Biz balık yiyen balıklarız. Milyonlarca tür olunca balıkların neslinin tükenmesine neden oluyor. Şu anda çok büyük bir nüfus artışı var. Adalarda bile ağaçları kurutup yeşil dokuyu yok ediyorlar” dedi.

haber-nilufer.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu