Haber

Kuryelere Ayrımcılık Yapıldığı İddiası Kadıköy’de Gündem Oldu

Feridun AÇIKGÖZ/ KADIKÖY’de bir sitede kuryelerin girişte güvenlik tarafından uyarılarak bina sakinlerinin kullandığı asansörden farklı bir asansöre yönlendirildiği iddia edildi. Siteye sipariş götüren bir kurye, ayrımcılık yapıldığını belirterek, “Kuryeler için asansör yapmışlar, içine de hava filtresi takmışlar. Sanırım kuryelerdeki mikroplar site sakinlerine bulaşmasın diye” dedi. Bina. Bu asansör de yavaş gidiyor, insanların kullandığı diğer asansör ise daha hızlı gidiyor. Bildiğiniz gibi sekizinci sınıf.” Video çekip sosyal medyada “insan muamelesi” sözleriyle paylaşarak tepki gösterdi. Siteye sipariş alan kurye Mahmut Baştaş, “Kuryenin ve site sakininin kullandığı asansör ayrı. Büyük ve kullanışlı bir asansör. Normal insanların kullandığı asansör farklı, kuryelerin veya site sakinlerinin kullandığı asansör farklı. işe gelenler farklıdır.” Durumu hukuki açıdan değerlendiren Avukat İyaz Çimen, “Anayasamız bize eşitlik esasına dayalı olarak insanların dinine, cinsiyetine, ırkına göre ayrımcılık yapılamayacağını söylüyor. Bu noktada eğer toplumda herhangi bir şekilde insanlara ayrımcılık yapıyorsanız, İşlerine veya mesleklerine göre buradaki asansör kullanımı da benzer bir durum.” “Ayrımcılık gibi görünüyor. Bununla ilgili Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun yaptırımları olabilir” dedi. Site yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Kadıköy’de ‘Kalamış Rezidans’ isimli sitede sipariş getiren kuryelerin güvenlik görevlisi tarafından uyarılarak bina sakinlerinin kullandığı asansörden farklı bir asansöre yönlendirildiği iddia edildi. Site yönetiminin talimatıyla hayata geçirildiği iddia edilen uygulama; Bu durum, siteye sipariş teslim eden bir kuryenin sosyal medya paylaşımı yoluyla ortaya çıktı. Paylaşım sosyal medyada tepkilere neden oldu.

“SEKİZİNCİ SINIF İNSAN MUAMELESİ”

Paylaşımı sosyal medyada paylaşan kurye, asansörün içinde çektiği videoda, “Kuryeler için asansör yapmışlar, içine de hava filtresi takmışlar. Sanırım kuryelerin mikropları geçmesin diye” dedi. Bina sakinlerine geçelim. Bu asansör de yavaş gidiyor, insanların bindiği diğer asansör daha hızlı gidiyor. Bildiğiniz gibi bu sekizincisi.” İnsan sınıfı muamelesi” dedi.

“NORMAL İNSANLARIN KULLANDIĞI ASANSÖRLER FARKLIDIR”

Siteye sipariş bırakırken görülen kurye Mahmut Baştaş, “Kuryenin kullandığı asansör ile site sakinlerinin kullandığı asansör farklı. Büyük ve kullanışlı bir asansör, normal insanların kullandığı asansör farklı, asansörler farklı” dedi. Kuryelerin kullandığı ile işe gelenlerin kullandığı farklıdır.”

“AYRIMCILIK OLARAK BİZİMLE KARŞILAŞIYORUZ”

Durumun hukuki boyutunu değerlendiren Avukat İyaz Çimen, “Anayasamız bize eşitlik temelinde bireylerin din, cinsiyet, ırk ayrımı yapılamayacağını söylüyor. Bu noktada insanları toplumda ayrımcılığa maruz bırakırsanız, İşlerine veya mesleklerine göre buradaki asansör kullanımı da aynı olacaktır.” Ayrımcılık olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun yaptırımları olabilir. Bu yaptırımlar tabi ki idari para cezası niteliğinde olduğu için suç teşkil etmiyor ancak kabahat olarak adlandırılıyor ve karşılığında kurumun verdiği idari para cezaları uygulanıyor. Olabilir.” dedi.

“AYRIMCILIĞA MARUZ KALAN KİŞİLER İNSAN HAKLARI KURUMU’NA BAŞVURMALIDIR”

Çimen, “Ayrımcılığa maruz kalan bireylerin kuruma başvurması ve ardından kurumun yapabileceği idari soruşturma sonucunda bahsettiğimiz cezai yaptırımların uygulanabileceğini söyleyebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu