Haber

Ttk Yöneticileri Tarafından Sorumlular Arasında Belirlenen Barut Tüccarlarından Öner Yıldız, Amasra Maden Faciası Raporunda Sanık Değil: Madenciler Hayatlarını Kaybetti…

TAMER ARDA ERSİN – GÜRKAN DEMİRTAŞ

Amasra maden faciasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yöneticilerinin TBMM Amasra Madencilik’te yaptığı sunumda, facianın sorumluları arasında gösterilen barut üreticilerinden Öner Yıldız’ın adı açıklandı. Afet Tetkik Kurulu toplantısı; Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırlayıp Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği raporda 12 yerde alıntı yapılıyor ve tutanakta Yıldız’ı suçlayan bir söz yok. Raporda haklarında polis ve savcılık terimleri geçen madenciler, Öner Yıldız’a, “Çok dikkatli ve öncelikli olarak birlikte çalıştığı işçilerin hayatını düşünen bir arkadaşım, onların haklarını ihlal etmekten her zaman kaçınır. , ve işini hakkıyla yapan “Kendilerini bilen barut insanı yapıyorlar. Tehlikeli bir iş olduğu için herkese barut yapmıyorlar.”

Amasra Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Mert Alıcı, Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK’ya bağlı madende 14 Ekim 2022’de meydana gelen faciayla ilgili aralarında TTK yöneticilerinin de bulunduğu 23 kişi için rapor hazırladı. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen 173 sayfalık tutanakta yer alan müşteki ve zanlıların ifadeleri, faciadaki ihmali gözler önüne serdi.

TBMM Amasra Maden Afet Araştırma Komisyonu toplantısında yaptıkları sunumda TTK yöneticileri tarafından facianın sorumlularından biri olarak gösterilen Öner Yıldız’ın adı raporda sadece 12 yerde geçti.

Kazı işçisi Burak Sümertaş’ın sözleriyle; TTK yöneticilerinin aksine dikkatli bir çalışan olduğunu belirten Yıldız; “Rahmetli barut arkadaşım Öner Yıldız işini özenle yapan biriydi. Baruttan kaynaklanan bir ihmal/unutkanlık olduğunu düşünmüyorum çünkü kendisi çok tecrübeli” dedi.

Ulaşım görevlisi Sezgin Çelen, “Olay günü hayatını kaybeden ve barutçu olarak çalışan Öner Yıldız, çok dikkatli, birlikte çalıştığı işçilerin canını düşünen, zarar vermekten her zaman kaçınan bir arkadaşımızdı. haklarını helal etti, işini hakkıyla yaptı. Yapacağını sanmıyorum” diye söz verdi.

TKK’NIN ŞARJ OLDUĞU YILDIZ, EŞİNE “GAZ SENSÖRLERİYLE OYNADIĞINI” İFADE ETTİ

Haberde Öner Yıldız’ın adının geçtiği üçüncü yer ise eşi Tuğba Öztürk Yıldız’ın sözleri oldu. Tuğba Yıldız, eşinin kendisine söylediklerini şöyle anlattı:

“Eşim ocaktaki gaz ölçümü ile ilgili sensörlerin iyi düşünülmüş yerlere taşındığını yani değer düşükken yüksek çıkıyor, yüksek olunca iş güvenliği uzmanlarının görevlerinin başında durmadıklarını söyledi. işçilere sadece uzaktan talimat verip fırına giriyorlar, sorun bildirmiyorlar, mühendisler görevlerini ihmal ediyorlar, denetimlerden önce kuruma haber geldiğini, çalışma alanının iş güvenliğine uygun hale getirildiğini, bunların işlemlerin sadece müfettişlerden onay almak için yapıldığını, metan sondajlarının standartlara uygun yapılmadığını, müdürler değiştikten sonra sorunların arttığını söyledi.”

Amasra Taşkömürü İşletme Müdürlüğü’nde gaz izleme operatörü olarak görev yapan şüpheli Mehmet Özdemir de ifadesinde iki yerde Yıldız’dan bahsetti:

“Güvenliğin kapattığı ve kendi vardiyasında yapılacağı söylendi ancak pervane arızası patlama saatine kadar giderilmedi. Hatırladığım kadarıyla saat 17:45 sıralarında Öner’e barut atılmıştı. Yıldız, patlamanın olduğu yer olduğu sanılan -300 sağ kalın damarına lağım atacağı bilgisini radyoda verdi.Metan gazı seviyesi 0.60 civarındaydı.Daha sonra karbon monoksit ve metan gazı çıkınca gaz seviyesi yükselmeye başlayınca kanalizasyona atıldığını anladım.

Olay günü olağan dışı bir şey olmadı. Saat 17.45’te Öner Yıldız’dan telsizle kanalizasyon bilgisi verildi. Kanalizasyon başladıktan sonra karbon monoksit ile bir araya gelen metan vardı. 1.45 olduğu bilgisini güvenlik servisine ilettim.”

Nakliyat işçisi Aydın Gündoğdu da yaptığı açıklamada, “Rahmetli barut arkadaşımız Öner Yıldız işini özenle yapan birisi. Baruttan dolayı bir ihmal veya unutkanlık olduğunu düşünmüyorum çünkü kendisi çok tecrübeli.”

“BİLİNÇLİ İNSANLAR BARUTÇU YAPAR”

Hafriyat işçisi Birol Ayaş, Yıldız hakkında şunları söyledi:

“Vefat etmiş olan ve barutçu olarak çalışan Öner Yıldız, birlikte çalıştığı işçilerin hayatlarını çok iyi düşünen, onların haklarını hiçe sayan, işini hakkıyla yapan bir arkadaşımdır. barut. Herkese barut yapmıyorlar çünkü bu tehlikeli bir iş.”

“İŞİNİ MUTLAKA YAPAN BİR ARKADAŞIM”

Barutçu Esin Akıncı da Yıldız’ın dikkatli ve işini iyi yapan biri olduğunu anlattı:

“Olay günü hayatını kaybeden ve barutçu olarak çalışan arkadaşım Öner Yıldız, birlikte çalıştığı işçilerin hayatlarını çok dikkatli düşünen, onların haklarını her zaman ihlal etmekten kaçınan bir arkadaşımdır. ve işini hakkıyla yapıyor. Ölçmemek veya ihmal göstermekle hata yapma ihtimali var, vermiyorum.”

“KANALİZAYI ÖLÇÜMSÜZ BOŞA ATMADILAR”

Bakanlık Astsubay Hasan Özkanca ise Yıldız hakkında, “Merhum amir İbrahim Köse, barut Öner Yıldız adlı arkadaşlarım ve diğer arkadaşlarım ölçmeden kanalizasyona (patlatma) atmadılar” dedi.

“HATA YAPMAYI SEVMİYORUM”

Madenci arkadaşı Yıldız’ın titiz bir işçi olduğunu kaydeden bakımcı Engin Altan, “Olay günü hayatını kaybeden ve barutçu olarak çalışan Öner Yıldız, çok dikkatli ve başkalarının hayatını düşünen bir insan. Önce birlikte çalıştığı işçilerin, haklarının çiğnenmesinden her zaman çekinir, işini hakkıyla yapar” dedi. Ölçü almayarak, ihmalkarlık yaparak hata yapmasına ihtimal vermiyorum.”

YILDIZ NEREDE AÇIKLANDI

Raporda Yıldız’ın geçtiği 11. sıra olay gününün anlatıldığı bölüm oldu. Olay günü madende yaşananlar raporda şöyle anlatıldı:

“Sensör kayıtları, kaza mahallinde bulunan işçilerin sözleri ve şemaların incelenmesi sonucunda grizu patlamasının -320 derecelik üst damarda patlama (kanalizasyon deşarjı) olayı ile eş zamanlı meydana geldiği sonucuna varıldı. tavan hazırlama galerisi, patlama ile birlikte ortamdaki metan gazı ve kömür tozu ile birlikte patlamanın zincirleme bir şekilde gerçekleştiği anlaşılmaktadır.Patlamanın meydana geldiği galeride hayatını kaybeden işçilerin cesetlerinin krokisi incelendiğinde incelendiğinde 2. kartta bulunan barut Öner Yıldız önde, ayakta çalışacak çalışanlar ise barutun arkasında bulunuyordu.”

Öner Yıldız’ın adı, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren 18 arkadaşıyla birlikte raporda yer aldı. Bartın Adli Tıp Kurumu’nun 17 Kasım 2022 tarihli raporuna atıfta bulunulan raporda, patlama sonucu oluşan karbonmonoksit gazı nedeniyle Yıldız ve 18 madenci arkadaşının hayatını kaybettiği belirtildi.

TTK YÖNETİCİLERİ AFETLERDEN BARUTÇİSTLERİ SORUMLU TUTUYOR

TTK yöneticileri ise TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu üyelerine yaptıkları sunumda, facianın ardından; Öner Yıldız’ın da aralarında bulunduğu barutçuları suçladı. Yöneticiler sunumlarında şu iddiaları sıraladı:

“Kazanın bulunduğu -320 kotu kalın damar döşemeli yolda kanalizasyon yakma işlemi sonucu ortaya çıkan metan gazının belli bir miktar hava ve patlayıcı kaynağı ile karşılaşması sonucu ocak kutusu patlaması meydana gelmiştir. Tedbir tedbiri olarak 5 dakika yerine 30 dakika olarak kararlaştırılmıştır.Ateşleme yeri ile ilgili olarak gerek TTK Patlayıcı Maddeler Yönetmeliğinde gerekse 702 sayılı ‘TTK İş Kazası ve Tedbirleri Genelgesinde ateşleme mesafesi en az 200 metre olarak belirtilmiştir. hem bekleme süresine hem de ateşleme mesafesine uyulmadığı açıktır.

Barutçu Taşkın Coşkun’un ateşlemediği çukurları yaptığı açıklamada belirttiği gibi doldurması, çok dikkatli ve dikkatli yapılması gereken ateşleme işleminin ivedi bir şekilde ve kurallara uyulmadan yürütüldüğünü gösteriyor.

Barutun sözlerinden de anlaşılacağı üzere ateşlenmeyen delikler de doldurulmaktadır. Çukurların ortasının 20-30 cm’lik aralığın ortası olduğu düşünülürse, pişirilmeden bekletilen dolu çukurların zarar görme olasılığı oldukça yüksektir. İki ateşlemenin ortasında 10-20 dakikalık bir gecikme olması (karbonmonoksit grafiklerinden de görülebileceği üzere) deliklerin doldurulması, temizlenmesi, kapsüllerin bağlanması işlemlerinin yapılmasının mümkün olmadığı anlamına gelmektedir. ve bu süre içerisinde metan gazının ölçülmesi. Deliklerin doldurulduğu ve bu vesileyle bekletildiği açıktır.

Tüm bu hususlar bir arada değerlendirildiğinde, ateşleme işleminin kurallara aykırı bir şekilde yürütülmesinin bu kazanın meydana gelmesindeki en değerli sebep olduğu takdir edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu